A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek korlátozás (PCR teszt követelménye) nélkül utazhatnak be az országba. Az utolsó oltást minimum az érkezés előtt 14 nappal kell beadatni.

Mentesülnek a védettségi igazolvány követelménye alól:

  • a 12 éven aluli személyek,
  • azon személyek, akik egészségi állapotuk miatt nem kaphatják meg a Covid-19 elleni védőoltást és ezt a tényt hivatalos orvosi igazolással is alá tudják támasztani,
  • utasok, akik az utazást megelőző 90 napon belül átestek a Covid-19 fertőzésen és ezt a tényt hivatalos orvosi igazolással is alá tudják támasztani 

Az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők a b) pontban meghatározottak szerint utazhatnak be az országba. 

Az oltási igazolványokkal kapcsolatban Kenya jelenleg nem szabott meg érvényességi határidőket, így azok az aktuális szabályozás szerint korlátlan ideig alkalmasak az oltottság igazolására.  Szintén nincs szabályozás az elfogadott oltások típusára vonatkozóan.

A védettségi igazolványokat a Kenyába történő belépéskor elvileg nem kérik, azok ellenőrzését a légitársaságokra bízzák. Az igazolványok hitelesítését on-line kell elvégezni a https://globalhaven.org/ oldalon. A hitelesítés során kapott QR kódot a reptéren kell bemutatni digitális vagy nyomtatott formában.  

b) Kell-e teszt? Védettségi igazolvánnyal NEM rendelkező utasoknak igen.

Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező utazók számára a belépés feltétele az indulástól számított maximum 72 óránál nem régebbi, angol nyelvű negatív PCR teszt felmutatása. A 72 óra a mintavétel időpontjáról számítódik. 

A PCR teszt eredményét a Kenyába történő belépéskor elvileg nem kérik, azok ellenőrzését a légitársaságokra bízzák. Az igazolványok hitelesítését on-line kell elvégezni a https://globalhaven.org/ oldalon. A hitelesítés során kapott QR kódot a reptéren kell bemutatni digitális vagy nyomtatott formában.  

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyeket ezen kívül megérkezéskor a reptéren rapid antigén tesztnek vetik alá, melynek költsége 30 USD.

Amennyiben a rapid antigén teszt pozitív eredményt mutat, az adott személyt PCR tesztnek vetik alá, amelynek további költsége 50 USD. Ennek eredményét önkéntes izolációban kell megvárni.

12 éven aluli gyermekek teszt nélkül léphetnek be az országba és mentesülnek a megérkezéskori tesztelési kötelezettség alól is. 

A 12 és 18 év kor közötti kiskorúak tehát vagy oltási igazolvánnyal vagy negatív PCR teszttel léphetnek be az országba. 

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line ki kell tölteniük egy formanyomtatványt és lementeni valamint kinyomtatni a válaszként kapott QR kódot, amit majd a belépésnél be kell mutatni a hatóságoknak.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: 

Zárt térben megtartott rendezvényeken és sportrendezvényeken csak oltási igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: 

Az országba az a) és b) pontokban felsoroltak szerint lehet belépni. A kenyai hatóságok aktuális szabályozásukban nem határozták meg, hogy mely vakcinákat fogadják el és melyeket nem. 

f) Karanténkötelezettség:

Magyar állampolgároknak nincs karanténkötelezettség.

g) Üzleti célú beutazás feltétele: nincs megkülönböztetés

i) Tranzitálás:

A kenyai reptereken történő tranzitáláshoz is szükség van oltási igazolványra (lásd a) pont vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre, lásd b) pont. 

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: A célország beutazási feltételei teljes körű mentesség nincsen, az a) vagy b) pontban felsorolt feltételek valamelyikének teljesülnie kell az országba való belépéshez. 

j) Egyéb hasznos információk: 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Kenyán belül különböző privát egészségügyi szolgáltatóknál van lehetőség PCR és antigén tesztelésre, amennyiben szükséges. 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A kiutazás feltétele is az oltottsági igazolvány felmutatása, valamint a cél-és tranzitország által előírt követelményeknek való megfelelés.

Kenya 2021. január 11. óta csatlakozott az Afrika Unió és az Africa CDC (Africa Centres for Disease Control and Prevention) ún. „Trusted Travel” kezdeményezéséhez, amelynek célja a különböző PCR teszteredmények valódiságának ellenőrizhetősége. A magyar állampolgárokra nézve ez a következő kötelezettségeket jelenti:

Amennyiben a tranzit – és/vagy célország megköveteli a negatív PCR tesztet a belépéshez, úgy a távozó utasok csak az ún. travel code-dal (TC) ellátott negatív eredmény birtokában léphetnek ki Kenyából. A kenyai hatóságok szerint minden hatóságilag elismert kenyai laboratórium része már a TT rendszernek, így a TC kód automatikusan megjelenik az elkészült teszten. Az utasok SMS-t is kapnak erről a PanaBIOS rendszertől, illetve SMS-t vagy e-mailt a laboratóriumtól és a PanaBIOS-tól is egy linkkel, ami segít a TT kód generálásában. Javasolt a postafiók Spam mappáját is ellenőrizni, hátha az e-mail oda érkezik.

Amennyiben tehát a cél- vagy tranzitország a belépéshez megköveteli a negatív PCR teszt bemutatását, a hatóságok kérni fogják a kórház/laboratórium pecsétjével ellátott és kinyomtatott negatív PCR teszt bemutatását, valamint gyakran a teszt árának megfizetését bizonyító, kinyomtatott számlát is!

Megjegyzés: Magyarország jelenleg nem követeli meg a hazatéréshez a negatív PCR teszt bemutatását, azonban a tranzitország/repülőtársaság előírásait illetőne ezt mindig ellenőrizni szükséges!

3) Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok

Az arcmaszk viselése nem kötelező, de a kenyai hatóságok kérik a fokozott figyelmet és a távolságtartást.

Belföldi repülőjáratokon a fenti szabályozások nem érvényesek.

Szolgáltatások igénybevétele oltási igazolványhoz kötött (ld. 1/d. pont)

További információ itt érhető el: https://www.health.go.ke/https://kcaa.or.ke/